Mortens aften
Mortens aften er en af de traditioner, der indbyder til ekstra lækker mad på en almindelig hverdagsaften?
Gravad laks og sennepsdressin starter som altid vores Mortens Aften menu. Derefter anden.
Vores kokke laver anden helt traditionelt med de klassiske smage og med en gammeldags æblekage med rasp og flødeskum som afslutning på denne traditionsrige aften
Hvad er Mortensaften?
Mange af os ved, at det handler om noget med gæs, men vi spiser ofte and, så hvordan hænger de to ting sammen? Og hvorfor hedder det Mortensaften?
Sankt Morten blev udnævnt til biskop i Tours den 4. juli 371. Den mest kendte legende siger, at den fromme Morten af ydmyghed ikke ville udnævnes til biskop. Han gemte sig derfor i en gåsesti for at undgå udnævnelsen, da man kom til ham. Gæssenes skræppen forrådte ham dog, og det siges, at Morten som biskop bestemte, at man hvert år skulle straffe gæssene for at have forrådt ham – ved at slagte og spise dem. Den ældste kendte danske kilde, der beskriver denne legende, er fra 1616, men der findes lignende tyske kilder tilbage fra 1500-tallet, og også i Danmark er der blevet spist mortensgås før 1616
Hvad står der på menuen til Mortensaften?
Oprindeligt var det gæs man spiste, men på grund af prisen, blev gåsen ofte erstattet med and, hvilket som regel også er det fjerkræ, der er at finde på danske mortensaftenborde den dag i dag.
Hvornår er det Mortensaften?
Mortensdag er d. 11. november, hvilket er dagen for Morten bisps begravelse. I Danmark fejrer vi traditionelt Mortensaften dagen forinden, altså d. 10. november.