Glostrup Park Hotel - Hovedvejen 41 - DK 2600 Glostrup
(+45) 43 96 00 38
glostrup@parkhotel.dk
Book nu
Mortens Aften

Mortens Aften

Mange danskere fejrer Mortens Aften med at spise gås eller and. Det sker aftenen før mortens dag den 11. november.
Den Morten, som vi fejrer, hed oprindeligt Martin og var biskop af Tours. Historien bag Mortens Aften er, at befolkningen i Tours ville vælge Martin til biskop, men det var han ikke interesseret i. Da byens indbyggere kom for at udnævne ham til biskop, gemte han sig i en gåsesti. Gæssene brød sig ikke om besøget, og de skræppede op og afslørede derved Martin, der blev fundet og tvunget til at påtage sig embedet som biskop over byen.

Fredag den 10. november 2023

Mortens Aften er en særlig aften og vi glæder os hvert år til at holde den gode tradition i hævd og serverer en lækker og klassisk menu i Restaurant La Cocotte.

* Gravad laks med rævedressing, spæde salater og surdejsbrød
* Stegt andebryst og confiteret lår med rødkål, bagte æbler med tyttebær, brune og hvide kartofler, andesauce
* Klassisk æblekage

Pris pr. person inkl. kaffe/te efter middagen kr. 525,-

Book bord til

Mortens Aften den 10. nov. 2023

Du kan reserverer dit bord her.

Mortens aften

Mortens aften er en af de traditioner, der indbyder til ekstra lækker mad på en almindelig hverdagsaften?

Gravad laks og sennepsdressin starter som altid vores Mortens Aften menu. Derefter anden.

Vores kokke laver anden helt traditionelt med de klassiske smage og med en gammeldags æblekage med rasp og flødeskum som afslutning på denne traditionsrige aften

Hvad er Mortensaften?

Mange af os ved, at det handler om noget med gæs, men vi spiser ofte and, så hvordan hænger de to ting sammen? Og hvorfor hedder det Mortensaften? 

Sankt Morten blev udnævnt til biskop i Tours den 4. juli 371. Den mest kendte legende siger, at den fromme Morten af ydmyghed ikke ville udnævnes til biskop. Han gemte sig derfor i en gåsesti for at undgå udnævnelsen, da man kom til ham. Gæssenes skræppen forrådte ham dog, og det siges, at Morten som biskop bestemte, at man hvert år skulle straffe gæssene for at have forrådt ham – ved at slagte og spise dem. Den ældste kendte danske kilde, der beskriver denne legende, er fra 1616, men der findes lignende tyske kilder tilbage fra 1500-tallet, og også i Danmark er der blevet spist mortensgås før 1616

Hvad står der på menuen til Mortensaften?

Oprindeligt var det gæs man spiste, men på grund af prisen, blev gåsen ofte erstattet med and, hvilket som regel også er det fjerkræ, der er at finde på danske mortensaftenborde den dag i dag.

Hvornår er det Mortensaften?

Mortensdag er d. 11. november, hvilket er dagen for Morten bisps begravelse. I Danmark fejrer vi traditionelt Mortensaften dagen forinden, altså d. 10. november.

Videre til værktøjslinje