Køkkenchefens råd til julemaden
Køkkenchef Sune Laurén foretrækker en stille og rolig juleaftensdag, med tid og plads til at se disney sjov i tv’et sammen med sine døtre. Men hvordan får han tid til det? (og nej, det er ikke hans kone, der står for julemaden!)
Det drejer sig om forberedelse og få så meget som muligt fra hånden i dagene op til jul, siger han.
Tip nr. 1. “Lav så meget du kan den 23. december. Og tro mig, du kan faktisk lave det meste dagene op til jul, så du har mindst muligt at se til den 24.12 – udover hyggen med familien. ”
Tip nr. 2. “Du kan roligt stege anden den 23.12. Når den er stegt og er kølet ned, så kan du skære den i stykker og lægge den klar i en bradepande til opvarmning den 24.12. Kog og pil de små kartofler, der skal bruges til brunede kartofler.
Tip nr. 3. “Flæskestegen, synes jeg, skal laves juleaftensdag. Sørg for at din slagter har ridset flæskestegen ordenligt. Inden du steger flæskestegen, så giv den 10 min ved 160 grader med sværsiden nedad i en bradepande med kogende vand. Derefter vendes stegen og gnides med salt, inden den steges færdig. Hvis der er flæskesteg tilovers til juledag, så pak kødet ind i stanniol og læg den på køl. Sværdet skal IKKE pakkes ind. Den skal bare lægges på køl direkte på en tallerken. Så forbliver den sprød.”
Tip nr. 4.“Hvis du ikke laver rødkålen selv, så gør dig selv den tjeneste at tilsmage den med julekrydderier. Det kan være kanel, stjerneanis, allehånde eller nelliker. Og tilsæt gerne lidt andefedt og skvat rødvin. Så er den næsten hjemmelavet.
Tip nr. 5. “Grøden til ris a la manden”, siger Sune.”Den skal du helt sikkert lave dagen før. Kog grødrisene med en vaniljestang og en knivspids salt. Når du tilsætter fløden juleaftensdag, så husk ikke at overpiske fløden – den skal helst være lidt lind.”
“Hvis du virkelig vil være på forkant, så dæk bordet den 23. december om aftenen.” Og et sidste tip fra Sune. “Gem andeskroget og kog suppe på det i det nye år.”
Velbekomme.